Ambassade van België bij de Heilige Stoel
Home Newsroom Lokaal nieuws

Lokaal nieuws

België rent voor inclusiviteit, broederschap en vriendschap

Op 24 mei 2022 organiseerde de Australische ambassade bij de Heilige Stoel, de wedstrijd "We Run Together" in de buurt van Ostia, samen met de Vaticaanse atletiekclub. Een gebeurtenis waaraan de verschillende ambassades bij de Heilige Stoel met genoegen hebben deelgenomen. Een 4x400 meter estafetteloop met als hoofddoel het bevorderen van inclusiviteit, broederschap en vriendschap. Dit schitterende sportieve initiatief gaf iedereen de gelegenheid om na meer dan twee jaar pandemie een moment van echte vriendschap en menselijk contact te beleven. De sponsors Athletica Vaticana, de Fiamme Gialle (Guardia di Finanza) en de Federazione italiana di atletica leggera hebben dit evenement mogelijk gemaakt. Tijdens deze race heeft België blijk gegeven van zijn eenheid en zijn engagement om een ervaring van gezelligheid te beleven en sport en jeugd te promoten. Mens sana in corpore sano! Met trots kunnen we mededelen dat we de eerste plaats hebben behaald onder de Ambassade-teams (VS, VK, Taiwan, Australië, Turkije, Iran). Het professionalisme en het talent van de leden van de Squadra Belga (Gauthier Schoufs, Thomas Renault, Josè Origuen Pino en Juan Carlos Origuen Pino) hebben overwonnen. Zij kregen zelfs de aandacht van de pers (Osservatore Romano) en de televisie. We zijn klaar voor Parijs 2024!

 

Tweede “Information meeting” over de situatie in Oekraïne

Op maandag 16 mei 2022, iets minder dan twee maanden na de eerste bijeenkomst over het onderwerp, heeft de Belgische Ambassade in samenwerking met de Ambassadeur van de Europese Delegatie bij de Heilige Stoel, H.E. Alexandra Valkenburg, een nieuwe bijeenkomst georganiseerd over de situatie van de Oekraïense vluchtelingen. Onder de gasten bevonden zich ambassadeurs en vertegenwoordigers van de EU-landen en "like-minded". De sprekers waren: Zuster Emanujila Vishka (lid van de gemeenschap van de Zusters van San Basilio); Tetiana Stawnychy (voorzitter van Caritas Oekraïne); Matthew Lafferty (vertegenwoordiger van de Methodistenkerk); Jean-Paul Müller (vertegenwoordiger van de Salesiaanse orde); Vyacheslav Grynevych (uitvoerend directeur van Caritas-Spes). Tijdens deze tweede meeting kregen deze sprekers de gelegenheid hun ervaringen te delen, voor sommigen ook die ter plaatse waren opgedaan. Op de agenda stonden voornamelijk kwesties in verband met binnenlands ontheemde vluchtelingen, mensen die het land ontvluchten, maar ook degenen die willen terugkeren. Alle sprekers legden de nadruk op de psychologische schade, vooral voor kinderen, en op de noodzaak om de landbouwsector te beschermen (voor nieuwe aanplant, probleem van de uitbreiding van mijnwegen).

 

Paus Adrianus VI Symposium

Op vrijdag 22 april 2022 hadden de Belgische Ambassade, de Nederlandse Ambassade bij de Heilige Stoel en de projectgroep Adrianus VI het genoegen een symposium te organiseren in de Belgische residentie ter herdenking van de 500e verjaardag van het pontificaat van Paus Adrianus VI (1522-1523). Paus Adrianus VI was de enige niet-Italiaanse Paus voor Paus Johannes Paulus II. Hij werd geboren in Utrecht, studeerde en werd uiteindelijk rector van de universiteit van Leuven, en was de leermeester van de toekomstige Karel V. Hij volgde deze laatste toen hij keizer van het Heilige Roomse Rijk werd. Bij deze gelegenheid regeerde hij feitelijk over Spanje in geval van afwezigheid van de keizer, en was hij tevens groot-inquisiteur. De belangrijkste sprekers waren Michiel Verweij (Koninklijke Bibliotheek van België), Wim François (KU Leuven), Daniela Müller (Radboud Universiteit Nijmegen), en Paul van Geest (Tilburg Universteit en Erasmus Universitet Rotterdam). Het werd gepresenteerd door de bekende Nederlandse journaliste Andrea Vreede. Onder anderen waren aanwezig de kardinalen Wim Eijk en George Pell.

 

Voorstelling van de kortfilm: “The Last Supper”

Na meer dan twee jaar wachten omwille van de Covid reglementen, had de Ambassade de eer om SEDOS te kunnen verwelkomen voor de vertoning van hun kortfilm, "The Living Tableau", in samenwerking met de Academie voor Film en Kunst. De 7 minuten durende film is een reconstructie van Leonardo da Vinci's tijdloze werk Het Laatste Avondmaal, dieis gelegen in het Dominicaanse klooster van Santa Maria delle Grazie in Milaan. De sequentie, geregisseerd door Armondo Linus Acosta, biedt nieuwe aspecten aan het kunstwerk en geeft een nieuwe kijk op de mysteries achter het beroemde kunstwerk. De vertoning werd gevolgd door commentaar van de producent en regisseur, "making of"-beelden en een uitgebreide versie, "Angelica", waarin beelden van huidige vluchteling zijn getoond. Ongeveer tachtig toeschouwers woonden de voorstelling bij, onder wie de artiesten van deze Belgisch-Italiaanse productie.

 

Bezoek van Vlaams Minister-President Jan Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon bezocht het Vaticaan op 29 en 30 maart 2022. Het bezoek werd georganiseerd ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van het overlijden van de Frans-Vlaamse componist Josquin des Prez (1450-1521), die beschouwd wordt als een van de grootste componisten van de Renaissance en een ware meester van de polyfonie. Een van de activiteiten op het programma was een bezoek aan de Sixtijnse Kapel om een "graffiti" te observeren die door Josquin des Prez werd gekerfd. Gevolgd door een bezoek aan de Apostolische Bibliotheek en in de Vaticaanse tuinen. De minister-president kon ook bij de algemene audiëntie van de paus zijn en paus Franciscus kort ontmoeten. Hij werd ook ontvangen door de Staatssecretaris, Z.Em. Pietro Parolin. De Minister woonde aan het einde van de dag het "Concert Misa Ave maria stella" bij in de “Chiesa Santa Stefano degli Abissini”, de oudste kerk van het Vaticaan (IVde eeuw). Het concert werd gesponsord door de Stichting Alamire en werd bijgewoond door Luc Sels (rector van de KUL).

 

"Information meeting" over de situatie in Oekraïne

Op 22 maart 2022 organiseerde de Belgische Ambassade, in samenwerking met de Ambassadeur van de EU-delegatie bij de Heilige Stoel, een bijeenkomst over de vluchtelingen in Oekraïne. Onder de genodigden bevonden zich ambassadeurs en vertegenwoordigers van EU-lidstaten en “like-minded” landen.  De sprekers waren Z.E. Andrii Yurash, ambassadeur van Oekraïne bij de Heilige Stoel, s.j. Aloysius John, secretaris-generaal van Caritas, pater Alain Arnould o.p. van de Dominicaanse Orde, r.f. Thomas Smolich van de Jesuit Refugee Service en Dhr. Paolo Impagliazzo, vertegenwoordiger van de Comunità di Sant'Egidio. Tijdens de discussie was het terugkerende thema solidariteit en samenwerking ter ondersteuning van de meer dan 1,4 miljoen vluchtelingen die op het moment van de bijeenkomst al waren verplaatst. Het werk van kerkelijke organisaties werd besproken, onder andere korte- en lange termijn oplossingen voor de mensen in Oekraïne, maar ook voor vluchtelingen die de grens oversteken. Deze bijeenkomst was de eerste in een reeks evenementen die de ambassade wil organiseren om de discussie en informatie over het humanitaire werk van christelijke NGO’s te bevorderen.

 

Presentatie van het boek: Une vie au service de l’enfant

Op woensdag 23 februari hebben we het genoegen gehad om Mevrouw Martine Gilsoul te mogen verwelkomen voor een conferentie voor de voorstelling van haar boek “Maria Montessori: Une vie au service de l’enfant”. De conferentie ging over de werken van Maria Montessori, die haar leven wijdde aan het onderzoek van de opvoeding van kinderen. Haar zeer gevarieerd werk omvatte het ontwikkelen van leermethodes met de kinderen van Belgische vluchtelingen. Ze bestudeerde ook de hoofdrol van onderwijs bij het handhaven van vrede. Hiervoor werd ze begin jaren 1950 genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede. Samen met inzichtelijke bijdragen van de Dame Flaminia Giovanelli, voorzitster van de organisatie, "O Viveiro Onlus", benadrukte de conferentie het belang dat Montessori's werk heeft gehad voor onze samenlevingen. In het bijzonder, in de huidige omstandigheden, met het oog op de oorlog in Oost-Europa. Onder de genodigden waren enkele specialisten van het onderwijs aanwezig, geestelijken, journalisten en tevens een baby die relevant was vanwege het onderwerp van de discussie.

Presentatie van het boek: "Une vie au service de l'enfant" aan de ambassade.

 

Muzikale voorstelling van de groep Dyonisos Now

Op 1 december 2021 hebben we het genoegen gehad om de filharmonische groep Dyonisos Now in de Ambassade te verwelkomen, in samenwerking met de Vlaamse vertegenwoordiging in Italië. Dyonisos Now is een filarmonische groep die tot doel heeft het publiek te laten proeven van de vocale fylofonie van de Renaissance. De groep bestaat uit zeven stemmen die nummers hebben overgenomen van de Vlaamse renaissancecomponist Adriaen Willaert de Roeselare, die in Brugge werd geboren en in Venetië overleed. De groep is gevestigd en oefent in Wenen, maar heeft een internationale roeping en een verlangen om hun passie te delen. Ongeveer veertig gasten waren in de Ambassade aanwezig om te getuigen van dit prachtige optreden.

 

Presentatie van "Globo Da Vinci", door Professor Missine.

Op vrijdag 12 november 2021 hadden wij het genoegen Professor Missinne op de Ambassade te verwelkomen voor een presentatie van zijn "Globo Da Vinci". De professor verwierf dit ei in 2012 in Londen, het is een struisvogelei met een voorstelling van een kaart van de nieuwe wereld die volgens zijn onderzoek getekend zou kunnen zijn door Leonardo da Vinci. Professor Missinne legde uit dat dit werk gelinked zou kunnen worden aan Da Vinci. Hij schetste dit onderzoek ook uit in zijn boek: 'The Da Vinci Globe' dat in 2018 verscheen.  Ongeveer veertig mensen woonden de presentatie op de ambassade bij, waaronder andere hoogleraren kunstgeschiedenis, medewerkers die de Heer Missinne bij zijn onderzoek hebben bijgestaan en een aantal journalisten.

 

Presentatie van het boek: Le Bureau: Les Juifs de Pie XII

Op woensdag 22 september 2021 hebben we het genoegen gehad om De Heer Johan Ickx te verwelkomen voor een presentatie van zijn boek: “Le Bureau: Les Juifs de Pie XII”. De Heer Johan Ickx ook auteur van “La guerre et le Vatican” en “Les secrets de la diplomatie du Saint Siège” is een Belgische historicus en archivaris. De archieven van het Pontificaat (1930-1058) zijn inmiddels beschikbaar voor onderzoekers. Het boek van onze landgenoot, archivaris van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel, is gebaseerd op gegevens om de daden van de Paus tegenover de joden tijdens (en voor) de tweede Wereldoorlog te analyseren. Ongeveer dertig mensen waren aanwezig voor de voorstelling op de Ambassade, onder de genodigden waren enkele van zijn collega’s aanwezig, mensen die hem hebben geholpen tijdens zijn onderzoek, journalisten en familieleden van de Paus Pius XII.

 

Consistorie: Monseigneur De Kesel wordt tot kardinaal benoemd

Ter gelegenheid van het Consistorie dat op 19 november 2016 werd gehouden, heeft Paus Franciscus 17 nieuwe kardinalen gecreëerd, onder wie Monseigneur Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Deze beslissing van de Heilige Vader moet gezien worden als een blijk van vertrouwen ten opzichte van de Kerk van België.

De dag na de ceremonie in de Sint-Pietersbasiliek, waarop zowel Staatssecretaris Pieter De Crem aanwezig was in naam van de Federale Regering als de Minister –President van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois, vond een receptie plaats op de residentie van de Ambassadeur bij de Heilige Stoel. Dit was een gelegenheid voor de Belgische kerkelijke gemeenschap in Rome om de nieuwe kardinaal te feliciteren.